8 Aralık 2013 Pazar

Klass (2007)

Eşcinseller genellikle akran zorbalığıyla geçen bir okul dönemi yaşarlar. Diğer çocuklardan farklıdırlar ama kendileri de bu farkı ve sebebini anlayamazlar o yaşlarda. Ben de sınıf arkadaşlarım tarafından ayrımcılığa uğradım okul yıllarımda. İsmimin başına ekledikleri kız, top gibi sıfatlarla seslendiler yıllarca bana. Hatta zaman zaman fiziksel şiddete bile maruz kaldım diyebilirim. 20'li yaşların sonuna geldiğimde yalnız olmadığımı ve pek çok benzer hikayenin var olduğu görüyorum.

Gelelim beni çok etkileyen Estonya yapımı filmi anlatmaya. Bu yazı spoiler içerebilir baştan söyleyim. Spoiler ne demek bilmiyor musun? O halde sana Vikipedi'den aldığım tanımı yazayım. "Spoiler, bir eserin konusu veya detayları hakkında bilgi veren; eser okunmadan, dinlenmeden veya izlenmeden önce öğrenilmesi durumunda alıcının eser ile ilgili düşüncelerini veya alacağı hazzı etkileyebilecek açıklama veya ipucu."


Film Estonya'da bir lisede geçiyor. Ana karakterlerden biri olan Joosep (Pärt Uusberg), okulda itilip kakılan, arkadaşlarının dışladığı bir öğrenci. Kötü muameleye maruz kalıyor ama sesini çıkartmıyor. Pasif bir şekilde direniyor tüm zorbalıklara. Joosep, zaman zaman sınıfta ya da yemekhane gibi kalabalık mekanlarda da şiddete maruz kalıyor. Pek çok kişi bu zorbalığı izliyor ancak kimse sesini çıkarmıyor. Filmde vurgulanan ve beni etkileyen mesajlardan biri de "sessiz kalmak, onaylamaktır".


Sınıfın kötü çocukları arasında yer edinmiş Kaspar (Vallo Kirs), ani bir kararla daha önce neredeyse aralarında hiçbir yakınlık bulunmayan Joosep tarafına geçiyor ve her ikisinin de hayatı dayanılmaz bir hal alıyor. İki arkadaş zorbalığa karşı birlikte ayakta durmaya çalışıyorlar film boyunca. Filmin en can alıcı bölümü finalde yer alıyor. İzlerken kötü bir şey yapıldığını bilmenize rağmen kendinizi şiddeti desteklerken buluyorsunuz. Öyle ki şiddetin dozu arttıkça içinizden "ohhhh" çekiyorsunuz. Bu arada belirtmek gerekir ki film gerçek bir olaydan esinlenerek çekilmiş.

Filmi izledikten sonra uzun bir süre kendinize gelemeyeceksiniz. Hayatınızı, geçmiş yaşantılarınızı, çocukluğunuzu sorgulayacaksınız. Filmdeki her karakterin hayatınızdan birileriyle eşleştiğini göreceksiniz ve durup düşüneceksiniz.

Şimdiden iyi seyirler!

  Film Hakkında:
  Yönetmen: Ilmar Raag
  Senaryo: Ilmar Raag
  Oyuncular: Vallo Kirs, Pärt Uusberg, Lauri Pedaja, Margus Prangel, Paula Solvak, Mikk Mägi, Tiina Rebane, Marje Metsur, Merle Jääger, Leila Säälik
  Yapım Yılı: 2007
  Ülke: Estonya
  Dil: Estonyaca
  Süre: 99 dakika
   Klass
(2007) on IMDb

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder