20 Şubat 2014 Perşembe

Yerel Seçimlerdeki LGBT Aday Fiyaskosu



İstanbul'un LGBT Adayları Belli Oldu
Sonuç yine FİYASKO!







30 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimlerin yaklaştığı şu günlerde partilerin LGBT bireyleri aday göstermeleri bizi çok sevindirdi. Yıllarca partilerde görev alan LGBT bireyler görmezden geliniyordu. Hatta pek çoğu cinsel kimliklerini söylemekten çekiniyorlardı. Gezi olaylarında özellikle Lambda İstanbul olmak üzere LGBT derneklerin ilk günden itibaren sergiledikleri aktivist duruş sayesinde toplumun eşcinsel ve trans bireylere karşı bakış açısı değişti. Bu sene yapılan Onur Yürüyüşü şimdiye dek yapılan en kalabalık yürüyüştü. Bu hoşgörü ortamının etkisiyle siyasi partiler LGBT bireylere parti bünyelerinde görevler vererek eşcinsellerin oylarına talip oldular. Resmi olarak adaylar açıklanana dek ben de bu durumdan oldukça memnundum. Çünkü Belediye Meclisleri'nde eşcinsel bireylerin olması güzel bir başlangıç olacaktı bizler için.

Dün partiler adaylarını İl Seçim Kurul'una teslim ettiler. İstanbul'da CHP'den 3, HDP'den 4 olmak üzere toplam 7 LGBT birey Belediye Meclisi için aday gösterildi. Buraya kadar her şey güzel görünüyor. Ancak adayların sıralarına baktığımızda aslında sembolik olarak aday gösterilmiş olduğunu görüyoruz. Özellikle CHP'den aday gösterilen arkadaşların sırası oldukça geride görünüyor. İstanbul'da Belediye Meclis Üyesi Adayı LGBT'lerin adaylık listesi şöyle sıralanıyor:


CHP LGBT Belediye Meclis Adayları:

  • Çelik ÖZDEMİR     Beyoğlu 12. sıra
  •  Sedef ÇAKMAK    Beşiktaş  27. sıra
  • Boysan YAKAR       Şişli  Yedek Aday




HDP LGBT Belediye Meclis Adayları:
  • Asya ELMAS           Kadıköy 2. sıra
  • Ebru KIRANCI        Beyoğlu 4. sıra 
  • Niler ALBAYRAK    Avcılar 2. sıra
  • Şevval KILIÇ           Şişli 2. sıra



Özellikle CHP'nin Şişli'deki tavrı hayal kırıklığı yarattı. Çünkü Şişli özellikle eşcinsel ve trans bireylerin yoğun şekilde ikamet ettiği ilçelerimizden. CHP böyle bir ilçede adayı yedeğe koymakla konuya samimi yaklaşmadıklarını gösterdi bize. CHP'nin diğer ilçelerdeki adayları da yine sıralamada çok geride.

HDP'ye baktığımızda LGBT bireylerin ilk 4 sırada olduklarını görüyoruz. Ama bu da samimi gelmedi bana. Çünkü HDP'nin oy potansiyeli CHP'ye göre oldukça az. Bu durumda HDP'nin 4. sıraya yerleştirdiği bir adayın Belediye Meclisi'ne girme şansı düşük görünüyor.

Dünden beri #MeclisteLGBT hashtag'iyle Twitter'da yoğun bir tartışma başladı. Tabi ki bu hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Çünkü son listeler zaten teslim edildi ve sıraların değiştirilme şansı artık yok! Yine en baştan yapmamız gereken propagandayı iş işten geçtikten yapıyoruz.

Yine de çok umutsuz olmamak gerek! Malum ülkemiz açısından LGBT bireylerin cinsel kimliklerini gizlemeden aday olarak gösterilmiş olmaları bile demokrasiye yolculuğumuzda büyük bir adım. Umarım bir gün eşcinsel Belediye Başkanlarımız, trans vekillerimiz olacak ve  ülke yönetiminde "biz de varız" diyebileceğiz!

1 yorum:

  1. Daha onceden de vardi aslinda; Demet Demir.Tek oldugu icib pek birsey tapma sansi da yoktu.

    YanıtlaSil