23 Mart 2014 Pazar

Tek Başına Bir Adam - Christopher Isherwood

Christopher Isherwood adını ilk Queer Edebiyatı araştırmamı yaparken duymuştum. Önemli bir isim olduğunu o zaman gördüm. Daha sonra Tek Başına Bir Adam (A Single Man)’ın filminin çekildiğini ve başrolünde Colin Firth’ün olduğunu gördüm –ki kendisini çok severim. Ancak beni asıl etkileyen kitabın konusuydu. Orta yaşlarında bir adam – George- hayat arkadaşını –Jim- trafik kazasında kaybetmişti. Ama heyhat hayat devam ediyordu! George’un da hayatta daha yaşayacakları vardı. Ancak aşk bu ya Jim ile yaşadığı acı-tatlı hatıralar onunla birlikte yaşıyordu hep.

George  gençlerle iç içe bir edebiyat profesörü. Genç vücutların tazeliği ve hayat karşısındaki toyluğu George'u canlı tutan etmenlerden biri. Bir diğeri de orta yaşlı boşanmış bir kadın olan sevgili dostu olan Charley.

Christopher Isherwood kitapta George karakterinin hayatını ve hislerini çok iyi betimliyor. Öyle ki kitabı okurken George olup hislerine ortak oluyorsunuz. Yer yer gülümsememe, yer yer hüzünlenmeme ve ah çekmeme sebep oldu bu kitap. Isherwood o kadar güzel yazmış ve o kadar ince dokundurmalar yapmış ki edebi zevkiniz bazen doruklara varıyor (en azından bana öyle oldu).

Ötekiliğin satır aralarından sızıp içimize kadar işlediği bir konusu var bu romanın. Birçoğumuz sevdiğini kaybettiğinde kahrolur, onu çok ama çok özler, hüzünlenir ve birçoğumuz bu acıya da maruz kalsak yaşamaya devam ederiz. Ancak hayatında bize hazırladığı sürprizli bir son vardır, öyle değil mi?
Gay edebiyatından hoşlanıyor ve Isherwood’un kaleminin tadına bakmak isterseniz bu roman harika bir tercih olacaktır, kesinlikle tavsiye ederim.



NOT: Bu yayın sevgili okurum EM CHAINEY tarafından hazırlanmıştır. Blog'a katkılarından dolayı teşekkkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder