26 Haziran 2014 Perşembe

Hormonlu Domates Ödülleri Sahiplerini Buldu


Bu yıl 10. kez verilen Hormonlu Domates Homofobi ve Transfobi Ödülleri, Şişli Kent Kültür Merkezi'ndeki şahane bir törenle sahiplerini buldu.

2005 yılında "Hormonlu domates yemeyin homoseksüel olursunuz" diyen Erman Toroğlu'nun aklına gelir miydi homofobinin simgesi haline gelen Hormonlu Domates Ödüllerine isim babası olmak.

Törenin sunuculuğunu gece boyu seyircileri gülmekten kırıp geçiren Matmazel Coco karakteriyle Seyhan Arman üstlendi. Seyhan Arman'ı daha çok yazılarından takip ediyordum ama dün geceki performansı gerçekten şahaneydi!


LGBTİ oluşumları da törendeydi: Lambdaİstanbul, İstanbul LGBTİ, SPOD, Liseli LGBT, Ayı Sözlük, LİSTAG ve daha kimler kimler. Şehir dışından da pek çok LGBTİ oluşumu törene destek vermek için salondaydı: Ankara'dan KAOS GL, Eskişehir'den MorEl,Trabzon’dan Mor Balık, İzmir'den Siyah Pembe Üçgen, Gaziantep’ten Zeugmadi ve sayamadığım pek çok oluşum.


Ayta Sözeri, söylediği şarkılarla geceye renk kattı. Nedendir bilmem söylediği ilk şarkı olan Sezen Aksu'dan "İstanbul İstanbul Olalı"dan önceki konuşması beni çok duygulandırdı. Kelime kelime hatırımda değil konuşma ama bir çoğumuzun kimliğini yaşamak için İstanbul'a gelişiyle alakalı bir konuşmaydı. Neyse ki  Matmazel Coco ile olan diyologları herkesi kırdı geçirdi de içimdeki hüzün geceye hakim olamadı. 


Youtube'da fenomen haline gelen Madır Öktiş, hem  ödüllerden birini verdi hem de Lady Gaga'nın Applause şarkısındaki performansının parodisini yaptı. Oldukça heyecanlıydı ancak performansı ile tüm salonu coşturdu.



Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'ye verilecek olan GENEL AHLAKSIZ ÖZEL ÖDÜLÜ verilmedi. Tören öncesi sosyal medyadaki tartışmalardan dolayı bu yıl bu kategori açıklanmadı.






HORMONLU DOMATESLER KİMLERE GİTTİ?

Siyaset: Recep Tayyip Erdoğan

Ödülü yerel seçimlerde belediye meclisi adayı olan Boysan Yakar ve Sedef Çakmak verdi. "Erdoğan’ın “Alevilik Hz. Ali’yi sevmekse ben dört dörtlük bir Alevi’yim” açıklamasına cevaben attığı “Başbakandan 'Dört dörtlük ibneyim. İbneliği sizden öğrenecek değilim' açıklaması bekliyoruz" tweetindeki ibne sözcüğü sebebiyle Erdoğan Levent Pişkin’e hakaret davası açtı."

Sansür: TBMM

"Meclisin internet bağlantısı üzerinden Lambdaistanbul ve Kaos GL gibi LGBTI örgütlerinin internet sitelerine erişim filtreleme sebebiyle engellenmiş durumda."


Kurum: İçişleri Bakanlığı

"Eşcinsel olduğu gerekçesiyle işkence altında sorgulanan polis memurlarına, tanıdıkları diğer eşcinsel memurların isimlerinin verilmesi yönünde de baskı uygulanıyor. Eşcinsel polis memurları, en ağır disiplin cezası uygulanarak birbiri ardına devlet memurluğundan çıkartıyor."


Medya: Yeni Akit Gazetesi

Ödülü İMC TV muhabiri Michelle Demishevic verdi. "Hormonlu’nun vazgeçilmezlerinden Yeni Akit Gazetesi, bu kez hakim karşısında kendini şu sözlerle savundu: “Eşcinsellik ve türevleri ruh hastalığıdır. Eşcinsellik ve türevlerinin normalleştirilmesine dair çalışmalar kabul edilemez. Bunun sağlıklı bir durum gibi gösterilmesi anayasada toplumun temeli olarak tanımlanan aileyi dinamitlemektedir.” Bu sözlerin ardından 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada hakim Yeni Akit’e “beraat” kararı verdi. Karar, Kaos GL Derneği tarafından temyize götürüldü."


Yaşam Alanları : Kızılay AVM

"Cumhurbaşkanı Gül’ün talimatı var, sizin türdeki insanları almıyoruz" açıklamasıyla 3 trans kadının girişini engellediler.


Eğitim : Yeditepe Üniversitesi

Ödülü Liseli LGBTİ'den Emre Demir verdi. "Cinsel kimliğinden dolayı trans kadını kampüse almayan Yeditepe Üniversitesi, LGBTİ araştırmaları yürütecek öğrenci klübünün başvurusunu “okulun ününe zarar vereceği” ve “okulda rahatsızlık yaratacağı” gerekçesiyle geri çevirdi. Üniversite yönetimi, sinema klübünün göstermek istediği filmlerin içinden LGBTİ içerikli olanları ayıklıyor ve sansürlüyor."


Eğlence Dünyası: Okan Bayülgen

Ödülü oyuncu Ayta Sözeri verdi. "Çocuklara yönelik cinsel taciz üzerine konuşulan programda, erkek çocuklarının genelevler olmadığı için birbirleriyle cinsel ilişkiye girdiklerini ve bu sebeple eşcinselliğin arttığını söyleyen Bayülgen, sadece homofobiden değil, “konuşmazsa ölecek” hastalığından da muzdarip."


Spor: Mateja Kazman

"Fenerbahçe’nin eski futbolcusu Mateja Kezman, Amsterdam Pride’a futbolcuların destek vermesi üzerine homofobik açıklamalarda bulundu. Sırbistan’ın FK Vojvodina takımında sportif direktörlük yapan Kezman, eşcinselliğin bir hastalık olduğunu ve teşvik edilmemesi gerektiğini söyledi."


Beynelmilel: Rusya

“Eşcinselliğin proragandası”nı geçtiğimiz Temmuz ayında çıkarılan bir yasayla yasaklayan Rusya, LGBTİ bireylerin örgütlenme haklarını ellerinden alırken, nefret suçlarının artmasına sebep oluyor. Vladimir Putin ise tüm Avrupa’ya kendi yolunu takip etmeye davet ediyor."






22. İstanbul LGBTİ Onur Haftası tüm hızıyla devam ediyor.
Etkinlik takvimine buradan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca 6. İSTANBUL AYI ONUR HAFTASI (27-28-29 Haziran 2014) başlıyor.
Etkinlik takvimine buradan ulaşabilirsiniz.
  

3 yorum:

  1. liseli Lgbt cidimisiniz siz yha.bu ciddi anlamda harikaydı yani tabii ki beni aralarına almaları ama olsun istenmeyen eleman olmaya da alışığım zaten :-)

    YanıtlaSil
  2. liseli Lgbt mi? cidden mi? Ne yani oralarda mı alınmadı kimse beni sevmiyor. Tamam neyse ciddileşmek gerekirse oldukça güzel geçmiş gibi gözüküyor. Yapılan seçimlerde kesinlikle çok yerli yerinde olmuş. Deyim yerindeyse cok oturmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kardeş, iyi misin?
      otur, bi su vereyim, soluklan istersen :)

      Sil