23 Kasım 2014 Pazar

Circumstance (2011)

Sizlere bu kez lezbiyen temalı bir filmi tanıtacağım. Filmi izledikten hemen sonra bir şeyler yazma gereği hissettim kendimde. Baştan söyleyim bu yazı spoiler içerebilir.

Film İran'daki yaşam tarzını bilmediğimiz açılardan görmemizi sağlıyor. Öyle ki gençler güpegündüz gizli saklı diskolarda çılgınca eğleniyor. Batıdaki eğlenceyi sadece filmlerden gördükleri için olacak ki eğlenmenin de sadece uyuşturucu ve seks ile olacağını düşünüyorlar. Kızlar dışarıda oldukça muhafazakar bir görünüm sergilerken bu diskolarda olabildiğince cüretkar davranıyorlar giydikleri erotik kıyafetlerle.

Filmde 3 ana karakter bulunuyor. Mehran ve Atafeh varlıklı bir ailenin evlatları. Shireen ise Atafeh'in gittiği kız okulundan arkadaşı. Shireen'in ailesi devrim karşıtı oldukları için öldürülmüş profesörler. Mehran ve Atafeh'in ailesi ise ete süte karışmıyor gibi görünseler de evde düzenledikleri partilerde şarabı su gibi tüketiyorlar.

Hakimi ailesi, evlatlarının modern bir yaşam sürmesi için ellerindeki tüm imkanı sunuyorlar. Atafeh bu yüzden İran'daki diğer kızlardan biraz daha rahat bir yaşam sürüyor. Altında arabası, eve giriş çıkış saatlerine çok fazla karışılmıyor. Atafeh de bunu kullanarak İran için sıradışı ve illegal olan her şeyi yapıyor.

Shireen ve Atafeh okulda ve okul dışında sürekli beraberler ve bir süre sonra aralarında bir yakınlaşma başlıyor. Mehran'ın da Shireen'e aşık olmasıyla birlikte hikaye karmakarışık bir hale geliyor.

Film İran sineması olarak oldukça cürretkar. Bu sebeple çekimler İran yerine Beyrut'ta yapılmış. Shireen karakterini oynayan Sarah Kazemy ve Atafeh karakterini oynayan Nikohl Boosheri sanırım bu filmden sonra bir daha İran'a gidememişlerdir ve gidemeyeceklerdir. 


Hikayesi, çekimleri, oyunculuk performanslarıyla Circumstance izlemeye değer bir film. Umarım siz de en az benim kadar beğenirsiniz. Şimdiden iyi seyirler herkese!

Film Hakkında:
  Yönetmen: Maryam Keshavarz
  Senaryo: Maryam Keshavarz
  Oyuncular: Nikohl Boosheri, Sarah Kazemy, Reza Sixo Safai, Soheil Parsa, Nasrin Pakkho
  Yapım Yılı: 2011
  Ülke: Lübnan
  Dil: Farsça, İngilizce, Fransızca
  Süre: 107 dakika
 Circumstance
(2011) on IMDb

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder